Bitcoin (BTC) is een virtuele munt, oftewel een digitaal bestand met waarde. Deze munt is niet gelinkt aan een bank of overheid en daardoor niet onderhevig aan invloeden van andere munten. Zijn waarde wordt bepaald door vraag en aanbod, waardoor het mogelijk is om ermee te speculeren. Maar hoeveel belasting moet u dan betalen op de meerwaarden?

 

Applicatie voor speculatie met bitcoins

Een student heeft in zijn vrije tijd een applicatie ontworpen om te speculeren met bitcoins. Hij heeft deze applicatie gemaakt naar aanleiding van zijn opleiding. Maar deze specifieke case zorgde voor verwarring; welk belastingtarief is van toepassing?

 

Geen beroepsinkomsten, maar wel speculatief karakter

De meerwaarden die de gebruiker realiseert, worden niet als beroepsinkomsten beschouwd. Het is namelijk de applicatie die de speculatie uitvoert, niet de gebruiker. Maar door het speculatieve karakter ervan, moet de gebruiker toch 33% belasting betalen.

 

Afhankelijk per case

Deze beslissing omtrent de fiscale behandeling van bitcoins en andere cryptocurrencies, die door de Dienst Voorafgaande Beslissingen is genomen, moet meer duidelijkheid scheppen op dit gebied. Nochtans is deze regel niet automatisch geldig op alle gevallen van meerwaarden die door bitcoins worden gerealiseerd. Het blijft nodig om iedere case afzonderlijk te bekijken en grondig te analyseren.

 

Wenst u meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen u graag verder.